Karaciğer, insan vücudunda kendi kendini yenileyebilme özelliğe sahip olan tek organdır. Enfeksiyonlara karşı savaşmak, şeker ve diğer besinlerin vücutta depolanmasına yardımcı olmak, kanın içindeki zararlı maddelerin emilimini gerçekleştirmek, besinlerin sindirim sürecinde gerekli olan enzimlerin üretimini sağlamak gibi karaciğer birçok önemli görevlere sahiptir. Siroz hastalığı hepatit, aşırı alkol tüketimi veya kişinin sağlık durumuna bağlı farklı nedenlerin sonucunda meydana gelmektedir. Karaciğer vücutta bir problemle karşılaştığında kendi kendini yeniler, onarır ve yara dokusu oluşturur. Normalden fazla yara dokusu oluşturması durumunda karaciğerdeki diğer sağlıklı hücrelerinde yerine geçmesi anlamına gelir tam bu noktada siroz hastalığı oluşmaktadır
Siroz çok tehlikeli bir hastalıktır. İlerleyen aşamalarda karaciğerde geri dönülemez hasarlara sebebiyet verebilir. Bu durumda genellikle tedavi yöntemi olarak, alanında uzman doktorunda kararıyla, karaciğer nakli uygulanabilmektedir. Erken teşhis siroz hastalığında tedavi açısından çok önemlidir. Doktor kontrollerine düzenli olarak gitmek ve muayene olmak siroz hastalığın tespiti için büyük bir yer taşımaktadır.
Siroz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Siroz hastalığının belirtileri kişinin sağlık durumuna ve fiziksel yapısına göre değişiklik gösterebilir. Hastalığın erken evrelerinde çok fazla belirti gözükmeyebilir karaciğerdeki hasarın artmasıyla beraber vücutta çeşitli belirtiler gözlemlenmektedir.
- Mide bulantısı ve kusma
- Yorgunluk ve halsizlik
- Vücutta ödem oluşumu özellikle bacaklarda ve karınlarda şişkinlik
- Kas krampları
- Kaşıntı
- Kansızlık
- Kadınların adet döngüsünde çeşitli problemler
- Sarılık
- Vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntı
- Kanın pıhtılaşmaması
- Kan kusma
- Vücudun genelinde görülen kanama ve morarmalar
- Aşırı sinirlilik
- Azalan iştah sebebiyle kilo kaybı
- Bilinçte yaşanan problemler; geçici bilinç kaybı, odaklanmada yaşanan güçlük
- Kas erimesi
- Kemik hastalıkları
Siroz Hastalığında Kullanılan Tedavi Yöntemleri
Siroz hastalığının ilerleme hızına ve hastanın fiziksel yapısına bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Uzman doktorlar tarafından belirlenen teşhis sonrası kişilerin alkol ve sigara tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Hatta çoğu durumda tüketimin tamamen kesilmesi önerilmektedir. Hastaların doktor tarafından belirlenen diyete uymaları ve fazla kilolu hastaların karaciğerin fazla yağlanmasının önüne geçilmesi için kilo vermesi gerekmektedir.
Daha sonrasında karaciğerin çok fazla yara dokusu oluşturmasından dolayı yeterli kan karaciğere ulaşamaz bu yüzden, kanın oraya ulaşması için vücut yeni damar yolları oluşturur. Bu durumda oluşan komplikasyonları önlemek ve tedavi etmek için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Hastalığın ilerleyen evrelerinde ise organ nakli gerekecek durumlar oluşabilir. İlaçların, diyetlerin yeterli gelmemesi durumunda karaciğerdeki yoğun hasarı durdurmak için karaciğer nakli tedavisi uygulanmaktadır.