Gün geçtikçe şeker hastaları için kısıtlı olan besinlere çözümler üretiliyor ve canlarının çektiklerini kontrollü bir şekilde tüketebiliyorlar. Ülkemizin en sevilen tatlısı olan baklavanın da şekersiz diyabetik ve sağlıklı versiyonunu tüketmek mümkün. Bu ürün aynı zamanda spor yapanlar, çocuğuna çok fazla şeker yedirmek istemeyen anneler, ketojenik (protein ağırlıklı) beslenenler ve kilo verme sürecinde olan bireyler tarafından da tercih ediliyor. Bu içeriğimizde şekersiz diyabetik baklava şerbeti nasıl hazırlanır, gluten alerjisi olanlar için baklava alternatifi var mıdır, gibi soruların yanıtlarını belirteceğiz.
Şekersiz Diyabetik Sağlıklı Baklava Nasıl Hazırlanır?
İçerisine ekleyeceğiniz tüm malzemelerin sağlıklı versiyonları ile değişimini yaparak diyabetik baklava yapabilirsiniz. Özellikle bayramlarda misafirlerinize ikram etmek için sağlıklı alternatifler arıyorsanız veya kendiniz için rahatça yiyebileceğiniz bir tatlı yapmak istiyorsanız verdiğimiz tarifi deneyebilirsiniz. Eğer baklava hazırlamak için yeterli zamanınız yoksa, özel malzemeleri temin etme imkanınız yoksa veya sizi çok zorlayacaksa Güllüoğlu gibi bilindik ve güvenilir markalardan diyabetik baklava satın alabilirsiniz. Güllüoğlu baklavanın görünüm olarak diğer baklavalardan hiçbir farkının olmadığını da belirtelim.
İşte, evde yapabileceğiniz diyabetik mor baklava için ihtiyacınız olan malzemeler;
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı oda sıcaklığında süt
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 tutam tuz
- Alabildiği kadar özel diyabetik mor un
Diyabetik baklava hazırlanışı;
- Un hariç malzemeleri iyice bir kapta karıştırıp unu yavaş yavaş ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar ekleyiniz ve hamuru 5 parçaya bölüp beze haline getiriniz.
- Bezelerin üzerini streç filmle kapatıp 20 – 45 dakika arası dinlendiriniz. Ne kadar uzun süre dinlenirse daha iyi açılacaktır.
- Hamurlar dinlenirken 150 gram tereyağını tavada eritin ve köpüğünü ve tortularını bir kaşıkla baklavanızın daha estetik görünmesi için isteğe bağlı alabilirsiniz.
- Yağı ılıması için bir kenara bırakıp hamurlarınızı mor un serpiştirerek açmaya başlayınız. Mor baklava için önerilen kat miktarı 40 kat ve olabildiğince her yufkanın ince olması gerekmektedir.
- Yufkaları tepsiye orta kısma geldiğinizde öğütülmüş Antep fıstığı, ceviz veya fındık istediğiniz miktarda eşit şekilde yayınız.
- Üst kısmını da yufkalarla kapatıp en son baklava dilimleri şeklinde keskin bir bıçak yardımıyla kesiniz. Üzerine eritip dinlendirdiğiniz tereyağını dökünüz. Yağınız katı formdaysa hafifçe ısıtarak eritebilirsiniz. Aralarını bıçakla açtırıp alt kısımlara yağın indiğinden emin olunuz.
- Önceden ısıttığınız fırınınızda 180 derecede, fansız, alt ve üst ayarda pişmeye gönderiniz.
Şekersiz baklava şerbeti;
Ahududu ve böğürtlenden elde edilen tatlı aroması ve kokusu olan ve içerisinde hiç şeker bulunmayan şerbetlerden satın alıp bunu ocakta kısık ateşte ısıtarak kaynatmadan baklavanıza dökebilirsiniz.
Ancak baklavanın soğuk şerbetinin ise sıcak olmasına dikkat etmeniz gerektiğini belirtelim. Evde yaptığınız baklavanızda çok fazla güvenmemeli ve aşırıya kaçmadan tüketmelisiniz. Bilindik markalardan alacağınız güvenilir baklavaları normal porsiyonunda sorunsuz tüketebilirsiniz.
Glutensiz şekersiz diyabetik baklava hazırlamak için de kullanacağınız unun gluten içermeyen bir versiyonunu satın almanız gerekmektedir. Şeker hastalığınız yoksa ve gluten intoleransınız veya çölyak hastalığınız varsa baklava hamuruna mor un yerine glutensiz un koyup şerbetini şekersiz böğürtlen veya ahududu şerbeti ile hazırlayabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Şeker hastaları baklava yiyebilir mi?
Normal baklavalar şeker hastaları için oldukça tehlikeli olabilirken diyabetik, şekersiz baklavalardan gönül rahatlığı ile tüketebilirler. Ancak bilindik, güvenilir markaların diyabetik baklavalarından almanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Şeker hastaları bir dilim baklava yiyebilir mi?
Bayramlar, davetler, özel günlerde ikram edilen baklavalardan şeker hastaları 1 dilim dahi yiyip yiyemeyeceklerini merak edebilirler. Bir diliminde dahi bolca şeker ve undan gelen karbonhidrat bulunan baklavaları yememelisiniz. Bunun yerine kendiniz için diyabetik baklava alıp bunu baklavanın ikram edileceği bir yere giderken yanınızda götürürseniz ikramı kabul etmeyip kendi baklavanızdan yiyebilirsiniz.
Şekersiz baklava olur mu?
Şeker miktarını azaltmak veya geleneksel baklavayı şekersiz yapmak beklenilen tadı vermeyecektir ve diğer malzemelerinizin boşa gitmesine neden olabilir. Diyabetik baklava alarak şekersiz baklava tüketme ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
Diyabetik baklava nedir?
Şeker yerine prebiyotik lifli stevianın kullanıldığı doğal tatlandırıcı ile tat verilmiş baklavalar gerçeğini aratmayan, içerdiği karbonhidrat miktarı glisemik indeksi düşük un ile azaltılarak şeker hastalarına daha uygun hale getirilmiş tatlılardır.
Şeker hastaları nasıl tatlı yiyebilir?
Şeker hastaları glisemik indeksi yüksek olan besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Bunun yerine tatlandırıcılar ile yapılmış tatlı alternatiflerine yönelebilirler ve yanında süt içerek kan şekerlerinin aniden yükselmesini biraz daha engelleyebilirler.