İnsan gücünün taşıyamayacağı büyüklükte ağırlıklara sahip nesnelerin, depo, liman, antrepo, fabrika gibi alanlarda önündeki kaldıraç yardımı ile kaldırıp istiflemek için tasarlanan iş makinasına forklift bir diğer adı ile çatallı istifleyici denir. Ağır yükleri çatalları yardımıyla kaldırıp bir araca ya da rafa yüklemek amacıyla kullanılan iş makinesi çeşididir.
Teknolojinin gelişmesiyle beraber sürekli kendini yenileyen forklift makinelere 2000’li yıllarda yakıt hücresi eklenerek, yakıt sorunu olmayan,son derece pratik hale gelebilen, güçlü ve dayanıklı bir yük taşıma makinesi olarak faaliyetini sürdürmeye devam etmiştir.
Forkliftler Nerede ve Nasıl Kullanılır?
Sıklıkla sanayi alanında depolama, stoklama amacı ile kullanılan forkliftler; ağır malzemeleri yüklemek, taşımak ve boşaltmak için kullanılan işlevi yüksek makinelerdir. Bunun yanında; şantiyelerde, limanlarda ve depolarda kullanımıyla yaygındır. Forkliftlerin trafiğe çıkması yasak ve forklift operatörleri tarafından kullanılması zorunludur.
Forklifti çalıştıran bileşenler şöyle sıralanabilir;
- Forklift Kasası: Makinenin tabanını oluşturan en önemli bileşenlerden biri olarak tekerler ve karşı ağırlık gibi önemli parçalar forklift kasasına bağlıdır.
- Karşı Ağırlık: Forkliftin arka kısmına bağlı olan dökme demir ağırlığına verilen isimdir. Karşı ağırlığın görevi kaldırılan yükü dengelemektir.
- Güç Kaynağı: Forkliftler iki tür güç kaynağı ile çalışır. İlk güç kaynağı; içten yanmalı motorlu, lpg,dizel gibi yakıtlarla çalışan güç kaynağı olup dış mekanlarda kullanılan forkliftler türüdür. İkinci güç kaynağı ise; elektrikli forkliftler olup akü aracılığıyla güç olarak çalışan iç mekanlarda kullanılan forklift türüdür.
- Taşıyıcı Alt Takım ve Doğrudan: Taşıyıcı alt takımlar forkliftlerde temel görevi üstlenir. Doğrudan ise yükleri kaldırıp aşağı doğru iten dikey parçaya verilen isimdir. Kaldırma mekanizması hidrolik silindirler sayesinde çalışır.
Forkliftler hakkında detaylı bilgiye https://machineryline.com.tr/ sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.