Adva Zakai
| Yer |
garajistanbul |
| Tarih |
20 Eylül Perşembe, 20:30 - 21 Eylül Cuma, 20:30
|
| Bilet |
Tam: 17,00 YTL, Öğrenci: 12,00 YTL
|
Bimeras Kültür Vakfı, 20 Eylül - 20 Ekim tarihleri arasında "iDANS" adı altında uluslararası bir çağdaş dans festivali düzenliyor. Dünyada çağdaş dans/performans alanının önde gelen sanatçıları festivale, Türkiye, Fransa, Belçika, Pakistan, ABD, Portekiz, İsrail, Hollanda, Filistin, Almanya, Norveç, Lübnan, Hırvatistan, Macaristan ve Tayland`dan `solo` çalışmalarıyla katılıyor. 15 ülkeden 17 koreograf ve 26 gösterinin yer aldığı festivalin özelliği, çoğu eserin 1990`ler sonrası ortaya çıkan yenilikçi ve `meydan okuyan` dinamiği yansıtması.
"Çağdaş dansın `yapı taşları` İstanbul`da!!!" iDANS`ta, Jérome Bel, Xavier Le Roy, Vera Mantero ve Rui Horta gibi `çağdaş dans`a yön veren koreografların yanı sıra Julia Cima, Pichet Klunchun, Julie Nioche, Adva Zakai, Eszter Salamon, Mia Habib, Tarek Halaby, Ibrahim Quraishi, Taldans, Ivana Müller, Ziya Azazi, Tadashi Endo gibi dünyanın önde gelen festivallerinde yer alan sanatçıların çalışmaları da sergileniyor. Bu koreograflar kendi disiplinlerini sorguluyor, alışılmışın dışına çıkıyor, seyirciyi kışkırtıyorlar.
"aKabı nihayet İstanbul`da sahneleniyor..." Türkiye`de `çağdaş dans`ın kurucularından Aydın Teker`in, iki yıldır önemli Avrupa festivallerinde yer alan aKabı adlı çalışması, Türkiye`de ilk defa iDANS`ta seyircisiyle buluşuyor. 23 ve 24 Eylül tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı`nda festivalin özel gösterimi olarak yer alan aKabı, festivalin solo olmayan tek gösterimi. Dansçıların giydikleri yüksek platformlu çeşitli formdaki ayakkabılar, üzerinde durulması imkansız gözükse de, iki buçuk yıl süren provalardan sonra, dansçılar beden sınırlarının ötesinde bir performans sergiliyorlar.
"Çağdaş sanata bir de bedenden bakın!" iDANS, disiplinlerin buluştuğu bir dönemde, 10. Uluslararası İstanbul Bienali`nin tamamlayıcısı niteliğinde. Festivalde sahnelenen işler geleneksel `dans` tanımlarının dışına çıkıyor; çağdaş sanatı beden yoluyla sahneye taşıyor. Dolayısıyla, çağdaş dansı tanımadan çağdaş sanatı tam olarak bilmenin mümkün olmadığını gösteriyorlar.
"Bedenler inceleniyor" iDANS`ta bedenin maddeselliği ve ifade biçimleri masaya yatırılıyor. Koreografların `laboratuvar` niteliğindeki çalışmaları bedenin sınırlarını zorluyor. Beden, çağdaş bir yaklaşımla yeniden keşfediliyor. Siz, kendi bedeninizin ne kadar farkındasınız?
"Taşıdığın beden sen misin?" iDANS, bu yıl `solo` çalışmalara odaklanıyor. Tarihsel, coğrafi, kültürel kimliklerini taşıyan bedenler, kolektif bellek ile bedenin biricikliği arasındaki çelişkiye dayalı eserlerde sergileniyor. `Solo,` her ne kadar `tek` anlamına gelse de, sahnede tek bir beden ne denli katışıksız olabilir? Bu beden, bireysel `ifade özgürlüğü`nü ne ölçüde yansıtabilir? Bu sorular iDANS`ta, gösteriler, konferans ve performans-sunumlarında ele alınıyor.
"Çağdaş`ı Doğu`da aramak..." Festival kapsamında dans gösterilerinin yanında ayrıca üç konser yer alıyor: Filistinli ud virtüözleri Trio Joubran, Lübnan`ın en önemli çağdaş müzik bestecilerinden Zad Moultaka ve yine Lübnan`dan deneysel doğaçlama müziğin tanınmış isimleri Christine Sehnaoui, Sharif Sehnaoui ve Mazen Kerbaj `çağdaş` müziğe yeni açılımlar getiriyor.
"Bu festival bu fiyata?.." iDANS`ta yer alan sahne çalışmalarını dünyanın hiçbir yerinde bu fiyata izlemek mümkün değil. Türk seyircisini ve genç koreografları, dünyada bu alanda olup bitenlerle tanıştırmayı amaçlayan Bimeras Kültür Vakfı sayesinde, gösterilere ve konserlere giriş ücreti sadece 10 -15 YTL. Ramsay Burt, Adrian Heathfield gibi ünlü dans yazarları ve akademisyenlerin katıldığı konferanslara ise giriş serbest.
Festival mekanları:
Sahne çalışmalarıà garajistanbul (festival ana mekanı) ve Kenter Tiyatrosu Özel Gösterimlerà Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Konferanslarà Boğaziçi Üniversitesi, Güney Kampüsü, Demir Demirgil Salonu Konserlerà Boğaziçi Üniversitesi, Garanti Kültür Merkezi
Festival Programı:
20 Eylül 2007
Adva Zakai / For a few seconds you maybe really were yourself
When I laugh it looks like this
20:30 Garajistanbul
21 Eylül 2007
Adva Zakai / For a few seconds you maybe really were yourself
When I laugh it looks like this
20:30 Garajistanbul
22 Eylül 2007
Pichet Klunchun / I am a Demon
20:30 Garajistanbul
23 Eylül 2007
Özel Gösterim: Aydın Teker / aKabı
20:30 Lütfi Kırdar
24 Eylül 2007
Özel Gösterim: Aydın Teker / aKabı
20:30 Lütfi Kırdar
24 Eylül 2007
Julia Cima / Visitations
20:30 Garajistanbul
25 Eylül 2007
Julia Cima / Visitations
20:30 Garajistanbul
27 Eylül 2007
Ibrahim Quraishi / Afraid of I
Özlem Alkış / Neverland
20:30 Garajistanbul
28 Eylül 2007
İbrahim Quraishi / Afraid of I
Özlem Alkış / Neverland
20:30 Garajistanbul
30 Eylül 2007
Jerome Bel / Shirtologie
Ayşe Orhon / Tekrar edebilir misin?
20:30 Garajistanbul
1 Ekim 2007
Ziya Azazi / Derviş
20:30 Garajistanbul
2 Ekim 2007
Ziya Azazi / Derviş
20:30 Garajistanbul
3 Ekim 2007
Ivana Müller / How Heavy are my Thoughts
20:30 Kenter Tiyatrosu
4 Ekim 2007
Ezster Salamon / What a Body You Have, Honey
20:30 Garajistanbul
5 Ekim 2007
Tarek Halaby / An attempt to understand my socio-political disposition through
artistic research on personal identity in relationship to the Palestinian-Israeli conflict
20:30 Kenter Tiyatrosu
5 Ekim 2007
Xavier le Roy / Self Unfinished
22:00 Garajistanbul
6 Ekim 2007
Konferans (1)
10:00 Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu
6 Ekim 2007
Xavier le Roy / Self Unfinished
15:30 Garajistanbul
6 Ekim 2007
Xavier le Roy / Product of Circumstances
20:30 Kenter Tiyatrosu
7 Ekim 2007
Konferans (2) Adrian Heathfield ve Paula Caspão`nun performatif sunumları
10:30 Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu
7Ekim 2007
Tadashi Endo / 1.9.4.7.
15:30 Garajistanbul
7 Ekim 2007
Tadashi Endo / 1.9.4.7.
20:30 Garajistanbul
8 Ekim 2007
Rui Horta / Bones and Oceans
20:30 Garajistanbul
8 Ekim 2007
Trio Joubran (Konser)
21:30 Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi
9 Ekim 2007
Rui Horta / Bones and Oceans
20:30 Garajistanbul
10 Ekim 2007
Vera Mantero / one mysterious Thing, said e.e. cummings
Olympia
Perhaps she could dance first and think afterwards
20:30 Garajistanbul
11 Ekim 2007
Vera Mantero / one mysterious Thing, said e.e. cummings
Olympia
Perhaps she could dance first and think afterwards
20:30 Garajistanbul
12 Ekim 2007
Taldans / Solum
20:30 Garajistanbul
13 Ekim 2007
Zad Moultaka ve Yalda Younes (Konser ve Dans)
20:30 Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi
14 Ekim 2007
Julie Nioche / Three Girls` Matter
15:30 Garajistanbul
14 Ekim 2007
Julie Nioche / Three Girls` Matter
20:30 Garajistanbul
15 Ekim 2007
Mia Habib / M issing I n A ction
19:30 Garajistanbul
15 Ekim 2007
Rouba3i6.2 (Christine Sehnaoui, Sharif Sehnaoui, Mazen Kerbaj ve Michael Zerang)
(Konser)
21:00 Garajistanbul
22:30 KAPANIŞ PARTİSİ - Dj Michael Zerang