Haber 34 - İstanbul Haberleri - İstanbul Yaşam
Anasayfa Güncel Spor Kültür&Sanat Yaşam İlçeler Etkinlik Mekan
 
İstanbul > Kültür/Sanat > Diğer

Katip Çelebi Sempozyumu

Katip Çelebi Sempozyumu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın Kültür AŞ ile ortaklaşa düzenlediği uluslararası sempozyumda Osmanlı fikir ve ilim dünyasının zirve isimlerinden Kâtip Çelebi farklı yönleriyle ele alınıyor

17.10.2007 12:02

Puan : 1.0/5 (1 kere puan verildi)

Sayfayı Yazdır | Bildir.net 'e Ekle | Facebook'a Ekle | Technorati | Digg | Delicious | Google | Yahoo | Stample Upon | Reddit | Mixx

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın Kültür AŞ ile ortaklaşa düzenlediği uluslararası sempozyumda Osmanlı fikir ve ilim dünyasının zirve isimlerinden Kâtip Çelebi farklı yönleriyle ele alınıyor. 19–20 Ekim 2007 tarihleri arasında Cemal Reşit Rey konser salonunda düzenlenen sempozyuma yerli ve yabancı birçok bilim adamı katılıyor.

Kâtip Çelebi kimdir?

Kâtip Çelebi ya da Hacı Halife Osmanlı ilim ve kültür dünyasının önemli bir siması, en büyük bibliyografı ve coğrafyacısıdır. Kısa süren hayatına çok sayıda eseri sığdıran bir kalemdir. Eserleri gerek bizde gerekse batıda büyük bir alakaya mazhar olmuştur.

Kâtip Çelebi, İslam medeniyetinin yetiştirdiği büyük mütefekkirlerin eserlerinin yanı sıra, kendi kültür ve ilim dünyası ile sınırlı kalmayarak batılı bilim adamlarının eserlerine müracaat eden, çağını anlamaya çalışan mütecessis bir aydındır. Üzerinde inceleme yapan bilim adamlarının ortak kanaati şu ki, Kâtip Çelebi, batının bilimsel ürünlerini kullanan ilk Osmanlı aydınıdır.

Kâtip Çelebi`nin asıl adı Mustafa, babasının adı ise Abdullah`tır. Şubat 1609`da İstanbul`da doğdu. Babası Enderun`a girmiş ve oradan silahtarlık hizmetiyle çıkmıştır. Âlimlerin ve şeyhlerin meclislerine devam eden, geceleri ibadetle meşgul olan dindar birisidir. Kâtip Çelebi zamanının eğitim anlayışına uygun olarak daha küçük yaşta iken eğitim almaya başladı. Kur’an-ı Kerim’i yarısına kadar ezberledi. İlyas Hoca`dan Arapça dersleri, Böğrü Ahmed Çelebi`den hat dersleri aldı. On dört yaşına geldiği zaman babası aylığından on dört dirhem harçlık bağladı ve kendi yanına aldı. Böylece Divan kalemlerinden Anadolu Muhasebesi Kalemi`ne şakirt oldu.

Kâtip Çelebi, birçok sefere katılmış olsa da asıl meyli ilim yönünde olmuştur. Çok beğendiği, fazileti ile meşhur A`reç Mustafa Efendi`nin derslerine devam etti. Hocası da ona diğer talebelerinden daha fazla teveccüh gösterdi. Uzun yıllar geceli gündüzlü kendisini tamamıyla ilmi araştırmalara verdi. 1058 (1648) sonlarında kaleme aldığı Takvimü`t-Tevarih adlı eseri dolayısıyla yakın arkadaşı Şeyhülislam Abdurrahim Efendi`nin, Veziriazam Koca Mehmet Paşa nezdinde tavassutu sayesinde İkinci halifelik unvanına mazhar oldu. Çoğu eserini bundan sonra telif etti. Şeyh Mehmet İhlasi`nin yardımları ile Atlas Minor başta olmak üzere Latinceden bazı eserleri tercüme etti.

Kitap çalışmalarının yoğunlaştığı bir dönemde ansızın vefat etti. 27 Zilhicce 1067 (6 Ekim 1657 Cumartesi) tarihinde sabah kahvesini içerken fenalık hissederek fincan elinden düşmüş ve vefat etmiştir. Mezarı Zeyrek Camii`ne varmadan mektebin altındaki sebilin bitişiğinde küçük bir haziredir. 1953 yılında yeni bir mezar yaptırılmış ve bir de kitabe yazılmıştır.

 



Yorum Yaz
Yorumlar
Zeynep Gökmenoğlu
Târîh-i Kostantiniyye ve Kayâsire nin yazarı aziz yazar ve aydın ruhu şad olsun..
 
Etiketler : » katip çelebi » katip » çelebi » katip çelebi sempozyumu » kültür aş » istanbul katip çelebi » osmanlı aydını » edebiyat » crr » cemal reşit rey » enderun

 ADnet Reklamları  
Siz de reklam verin  
Diğer
Santralistanbul`dan Anadoluya "Directlink"
Talimhane`de Latin Ateşi
İKSV Festivalleri Bitti
Fütüristler Zirvesi İstanbul`da Toplanacak
TÜYAP ve TRT`nin Yerine Suna Kıraç Kültür Merkezi Geliyor
Kültür/Sanat
İstanbul Uluslararası Bale Yarışması
Santralistanbul`dan Anadoluya "Directlink"
Nazım Hikmet`in Yeni Bulunan Defterleri Kitaplaşıyor
Bunun Bir Sergi Olduğundan Emin Değilim !
Sahne Performansı Atölyesi
Kutsal Emanetler Sergisi
Alvin Ailey American Dance Theater
Talimhane`de Latin Ateşi
"Osmanlı Bahriyesi`nin Mazisi"
Leyla Gencer Şan Yarışması
"2010’a Gider İken Her Telden"
1.Uluslararası Heykel Bienali Maltepe Üniversitesi`nde Başladı
Elif Şafak İkinci Kez Anne Oldu
Goran Bregoviç En İyi Şarkılarıyla İstanbul`da
Björk İstanbul`da
Farklı Kültürlerde Güzeli Arayış`ta Son17 gün
Livaneli Efsanesi Devam Ediyor
Zeytinli`de Rock, Deniz ve Tatille Birleşiyor!
Lenny Kravitz İstanbul`da
Fahir Atakoğlu ve Dostları Harbiye`de
İstanbul Canlı Kamera - İstanbul Haritası - İstanbul Namaz Vakitleri - İstanbul Firmaları - İstanbul Nöbetçi Eczaneler
Site Haritası - Yeniler - En Çok Okunanlar - En Çok Puan Alanlar
RSS - Technorati Favorilerime Ekle

Anadolu Ajansı
Sitemiz Anadolu Ajansı Abonesidir.
Tüm hakları saklıdır. © 2007
Yazılım ve İçerik EJDER