Haber 34 - İstanbul Haberleri - İstanbul Yaşam
Anasayfa Güncel Spor Kültür&Sanat Yaşam İlçeler Etkinlik Mekan
 
İstanbul > Güncel > Diğer

İstanbul`a Yeni Alternatif Su Kaynağı: "Deniz"

İstanbul`a Yeni Alternatif Su Kaynağı: "Deniz"
İstanbul Büyükşehir Belediye`si deniz suyunu arıtıp şehir şebekesinde kullanabilmek için çalışmalar başlattı.Çatalca’nın Durusu Beldesi’ndeki yaklaşık 250 bin metrekarelik orman alanına “Terkos Deniz Suyu Arıtma Tesisi” kurulacak.

17.10.2007 17:05

Puan : 2.7/5 (3 kere puan verildi)

Sayfayı Yazdır | Bildir.net 'e Ekle | Facebook'a Ekle | Technorati | Digg | Delicious | Google | Yahoo | Stample Upon | Reddit | Mixx
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deniz suyu arıtma konusunda ilk adımı attı. Çatalca’nın Durusu Beldesi’ndeki yaklaşık 250 bin metrekarelik orman alanına “Terkos Deniz Suyu Arıtma Tesisi” kurulacak. Büyükşehir Belediye Meclisi, Ekim ayı toplantılarında planlarda orman alanı olan arazinin ‘kamu yararı’ nedeniyle “İSKİ Hizmet Alanı” olarak belirlenmesine onay verdi. Orman Genel Müdürlüğü İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü de söz konusu alana tesisin kurulmasında bir sakınca olmadığını belirtti.
 
İSKİ tarafından hazırlanan proje, Çatalca Durusu Beldesi F21a 18a-18b paftalarında bulunan 250 bin 320 metrekarelik arazi üzerinde uygulanacak. Söz konusu arazi 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda kısmen orman alanında kısmen de havza içi yapı yasağı olan alanda bulunuyor. Ancak kurulacak tesis çevreye zarar vermeyeceğinden, Orman Genel Müdürlüğü İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’ne Çatalca Orman İşletmeleri’nden “ön izin” alındı. 24 ay süreli olarak verilen ön izinle söz konusu arazi “İSKİ Hizmet Alanı” olarak belirlendi. Kısmen Terkos Gölü’nün mutlak koruma alanında kalan arazide İSKİ Su Havzaları Yönetmeliği’ne göre de arıtma tesisi dışında herhangi bir yapı yapılamıyor.
 
Belediye Meclisi’nin aldığı karara göre; Çevre ve Orman Bakanlığı’nca İSKİ Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilen arazide, proje uygulaması aşamasında jeolojik/jeoteknik etüt raporları hazırlanarak bu rapor hükümlerine uyulacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanacak avan projeye göre yapılacak çalışmanın uygulama aşamasında ilgili kurum ve kuruluşlardan alınan kurum görüşlerine de uyulacak.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deniz suyunun arıtılarak içme suyu şebekesine katılması için ihale çalışmalarının başlatıldığını belirterek, çalışmanın en erken bir yıl sonra hayata geçebileceğini söyledi.
 
Firmalardan gelen tekliflerde bir metreküp suyun arıtılması için 50 cent önerildiğini, ancak İstanbulluların suyu ucuz kullanabilmesi için 30 centin altında bir teklifin cazip olacağını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, “İlk etapta günde 350 bin metreküp gibi bir deniz suyunu arıtmak için hazırlık yapıyoruz. En son 30 centlerde teklifler geliyor. Bu konuda ihale hazırlığı yapılmasın istedim. 30 centler civarındaki veya altındaki teklifler bizim için cazip olabilir. Deniz suyunun arıtılması yönteminde enerji tüketiminin yüksek. Bu nedenle arıtmanın daha ucuz yapılabilmesi için güneş ve rüzgar enerjisi kullanılabilir. Karadeniz`den arıtmayı planladığımız deniz suyu için kurulacak tesisin Terkos Gölü`ne yakın noktalarda olmasını düşünüyoruz” diye konuştu.

 



Yorum Yaz
 
Etiketler : » deniz suyu » deniz suyu arıtma » su arıtma » içme suyu » su problemi » istanbul su » iski » ibb » kadir topbaş » terkos » arıtma tesisi » çatalca » iski hizmet alanı

 ADnet Reklamları  
Siz de reklam verin  
Diğer
Peugeot 207 RC Türkiye`de
Ümraniye`de Orman Yangını
İstanbul Bugün 40 Dereceyi Görebilir
İstanbul`a 4 Farklı Deprem Senaryosu
İstanbul Belediye İşçileri Greve Gidiyor
Güncel
Öğrenci Affı Yolda
Peugeot 207 RC Türkiye`de
Türk Telekom %5 Zam Yaptı
Ümraniye`de Orman Yangını
İstanbul İşçileri Greve Hazırlanıyor
Troya`dan Sonra Sahne Sırası İstanbul`a Geliyor
İstanbul Bugün 40 Dereceyi Görebilir
Mahmud Ahmedinejad İstanbul`da
İstanbul`a 4 Farklı Deprem Senaryosu
ÖSS Sonuçları Açıklanıyor
İstanbul Belediye İşçileri Greve Gidiyor
Harçlara %10 Zam
Harp Okullarında Devir Teslim
Beşiktaş ve Şişli`de Elektrik Kesintisi
Türk Afrika Sivil Toplum Kuruluşları Forumu
İstanbullu Deniz Taksi`ye Çabuk Alıştı
İstanbul Otobüsleri Kırmızı Işıkta Beklemeyecek
Vatan Caddesi`nde 30 Ağustos Trafiği
ÖSs Sonuçları En Erken Bir Hafta Sonra
Şişli Adliyesi`nde Yangın
İstanbul Canlı Kamera - İstanbul Haritası - İstanbul Namaz Vakitleri - İstanbul Firmaları - İstanbul Nöbetçi Eczaneler
Site Haritası - Yeniler - En Çok Okunanlar - En Çok Puan Alanlar
RSS - Technorati Favorilerime Ekle

Anadolu Ajansı
Sitemiz Anadolu Ajansı Abonesidir.
Tüm hakları saklıdır. © 2007
Yazılım ve İçerik EJDER