PERPA`da düzenlenen tanıtımda konuşan EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erol Celepsoy, geleceğin enerji politikalarının, mevcut enerji kaynaklarının verimli kullanılması yanında enerji kaynaklarının çeşitlenmesine dayandığını belirtti. Odanın, bu kaynaklardan biri olan hidrojenin insan hayatındaki yerini arttırmaya önem verdiğini ifade eden Celepsoy, yarışmaya bu gerekçeyle destek verdiklerini söyledi.
Celepsoy, masa başı projesiyle başlayan çalışmaların geçen Şubat ayında PERPA yönetiminin desteği ile hazırlanan atölyede pratik çalışmalarla devam ettiğini, süreç içinde hem PERPA içindeki sponsorlarla, hem de Türkiye genelinde destek veren sponsorla projenin tamamlandığını ifade etti.
Araçlarının yarışmada başarılı olacağına inandıklarını belirten Celepsoy, "Ama bu yarışmada başarıdan daha önemli olan şey, ülkemizin enerji politikalarında daha başarılı olması, mevcut enerji kaynaklarımızın daha etkin ve verimli kullanılması, hidrojen, rüzgar ve güneş gibi alternatif enerji kaynaklarının artan oranlarda yürürlüğe sokulmasıdır" diye konuştu.
Celepsoy, Türkiye`de üretilen ilk hidrojenle çalışan arabaların katılacağı yarışa, EMO-Genç İstanbul`un 16 öğrenci ve 1 uzmandan oluşan 17 kişilik bir ekiple katıldığını kaydetti.
Ekip öğrencilerinden Enes Uğur, aracın çalışmasının "hidrojenden elektrik üretilmesi ve elektriğin elektrik motoru aracılığıyla kullanılması" prensibine dayandığını belirterek, araçta hızı sınırlayan tek şeyin mekanik sistem olduğunu, aksi takdirde petrolle çalışan diğer araçların hızına ulaşılabileceğini söyledi. Uğur, "Bir genç olduğum için, petrol ürünlerinin getirdiği rahatsızlığı da göz önüne alarak, çevre dostu hidrojen enerjisinin gelecekte sağlayacağı faydaları görmek istiyorum" dedi.
Ekip üyelerinden İlker Başma da aracın elektrik aksamını yurt dışından getirdiklerini, ancak programlama ve verimliliğin enerji hesaplarını kendilerinin yaptığını anlatan Başma, "Verimliliği artırmak için elimizden geleni yaptık. Çok araştırdık. İddialıyız" diye konuştu.
Yaklaşık 100 bin YTL`ye mal olan ve PERPA esnafı ile ziyaretçilerinin ilgisini çeken hidrojen aracı, tanıtımın ardından yarışmanın yapılacağı Ankara`ya gönderildi.
TÜBİTAK tarafından temiz enerji teknolojisine katkı yapmak isteyen mühendis adaylarını desteklemek amacıyla düzenlenen yarışlarda, hidrojen arabalarının yanı sıra güneş enerjisi ile çalışan arabalar da yarışacak.
"Hidromobil`07" ve güneş arabalarının yarıştığı "Formula-G" yarışları için ekipler, idari ve teknik kontrollerini yaptırmak için 24 Temmuz`da Atatürk Kültür Merkezi`ndeki pist alanında bir araya gelecek. 25 Temmuz`da ise 10 dakika süresince pistte 2 araç bulunacak ve araçların bu süre içinde elde ettikleri en iyi tur zamanı sıralama turu olarak geçerli sayılacak. Aynı gün araçlar, pistte serbest antrenman yapacak. 26 Temmuz Perşembe günü her iki kategorideki araçlar da pistte serbest antrenmanlarına devam edecek.
27 Temmuz Cuma günü yapılacak yarı finallerin ardından 29 Temmuz Pazar günü "Formula-G" ve "Hidromobil`07" finalleri gerçekleştirilecek. Yarışmada, güneş enerjisiyle çalışan araçlar 1,3 kilometre uzunluğundaki pistte 25, hidrojen arabaları da 20 tur atacak.